ÇOCUĞUNUZ CEP TELEFONU MU İSTİYOR?

ÇOCUĞUNUZA CEP TELEFONU ALMADAN ÖNCE
KENDİNİZE SORMANIZ GEREKEN 4 SORU

Akıllı telefon, hayatımıza gireli çok uzun zaman olmasa da, kısa sürede günlük hayatımızın vazgeçilmesi zor bir parçası haline geldi. Haberleşme, sosyalleşme, gündemi takip etme gibi faydalarının yanı sıra fazla ve yanlış kullanımının da zararları olduğu şüphe götürmez bir gerçek. Anne-babalar olarak bizler de kendi cep telefonu kullanımımız konusunda dikkatli olmaya çalışırken, çocuklarımız kendi cep telefonlarını istediğinde buna hazır olup olmadıklarına karar vermekte zorlanmamız son derece normaldir. 

Öncelikle anne-babaların bilmesi gereken, çocuklarına cep telefonu almak için herkes için geçerli belirli bir doğru yaş olmadığıdır. Genellikle cep telefonu almak için ortaokul yıllarını beklememiz gerektiği söylense de, aslında cep telefonunun güvenli ve doğru bir şekilde kullanılabilmesi, çocuğun yaşından çok olgunluğuna ve içinde bulunulan şartlara bağlıdır. Bu yüzden anne-babaların cep telefonu alma kararı vermeden önce şu soruları kendilerine sormaları önemlidir:

  • Çocuğumun Cep Telefonuna İhtiyacı Var mı?

Anne-babalar ve çocuklar, genellikle farklı sebeplerle cep telefonunun bir ihtiyaç olduğunu düşünürler. Çocuklar, cep telefonu isterken arkadaşlarının kendi telefonları olduğunu, onlarla haberleşmek, bazı uygulamaları kullanabilmek için telefona ihtiyaçları olduklarını söylerler. Aileler ise cep telefonunun çocuklarına kolayca ulaşabilmek, acil durumlarda haberleşmek için iyi bir fikir olduğunu düşünürler. 

Eğer çocuğunuz okula giderken toplu taşımayı kullanıyorsa, okul dışında kendi başına katıldığı kurslar varsa haberleşebilmek gerçekten önemlidir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken çocuğunuza cep telefonunu hangi amaçla aldığınızı iyi bir şekilde açıklayıp, eğer arkadaşlarıyla mesajlaşmaları ders çalışmasını, okul hayatını etkilerse kullanımını sınırlayacağınızı baştan anlatmaktır. 

  • Güvenli Cep Telefonu Kullanımı Konusunda Bilgisi Var mı?

Çocuğunuzun eline dünyaya açılan sanal bir pencere vermeden önce mutlaka onu güvenlik konusunda bilgilendirmelisiniz. Yabancılarla şifre paylaşmamak, tanımadığı insanlarla görüşmemek, çok fazla kişisel bilgi veren, uygun olmayan paylaşımlarımdan kaçınmak gibi temel konuları ona anlatın. Mutlaka internet, sosyal medya kullanımı, indirilebilecek uygulama seçimleri konusunda kurallar koyun. Kurallara uymadığında cep telefonu kullanamayacağını açıklayın.

  • Cep Telefonun Sorumluluğunu Alabilir mi?

Çocuğunuzun cep telefonunun nasıl, ne zaman, nerede kullanabileceğini bilmesi, okulun cep telefonu konusundaki kurallarına uyması da karar verirken göz önünde tutmanız gereken faktörlerdir. Sürekli eşyalarını kaybeden, ödevini okulda unutan çocuklar, telefonlarını da kaybetmeye meyilli olurlar. Teknolojik bir aletin sorumluluğunu çocuklara vermeden önce mutlaka çocuklarınızı bu konularda bilgilendirin.

  • Cep Telefonuna Sahip Olabilecek Kadar Olgun mu?

Günümüzde cep telefonları, resim paylaşma, canlı yayın yapabilme, video çekme gibi pek çok özellik, pek çok da ilgi çekici uygulama programları ile doludurlar. Bizler ebeveynler olarak ne kadar kontrol etsek de, bazı uygulamaları kaldırsak da, teknoloji dünyasında alabileceğimiz önlemler aslında kısıtlıdır. Bu yüzden gerçekten doğru olan yöntem, çocuklarımıza teknolojiyi doğru kullanmayı öğretebilmektir. Çünkü cep telefonunu her ellerine aldıklarında karşılarına pek çok seçenek çıkacaktır ve önemli olan bizim uygulamaları kontrol etmeye çalışmamızdansa, onların dijital dünyada doğru seçimler yapmayı öğrenebilmeleridir.

Çocuğunuza cep telefonu almadan önce, mutlaka onun ne kadar sorumluluk sahibi olduğunu, kurallara ne kadar uyum sağlayabildiğini göz önünde tutun. Ayrıca sosyal muhakeme ve olgunluk da cep telefonunu güvenli bir şekilde kullanabilmesi için çok büyük önem taşır. Eğer çocuğunuzun yeterince olgun olmadığını düşünüyorsanız, onunla konuşun. Arkadaşlara gönderilen fotoğrafların sonuçlarının neler olabileceğini, paylaşılan özel bilgilerin nasıl kötüye kullanılabileceğini, internette kendisiyle konuşmak isteyebilecek kötü niyetli kişilerin olabileceğini anlamasına yardımcı olun. Oyunların, uygulamaların bağımlılık yapma potansiyellerini, bu yüzden sınırlamalar gelmesi gerektiğini açıklayın. Acil durumlarda, soruları olduğunda size danışmaları gerektiğini anlatın.

Çocuklar her zaman harika seçimler yapamayabilirler, çünkü hala öğreniyorlardır. Doğru seçimler yapmayı ancak sizin rehberliğinizde seçimler yaparak öğrenirler. Eğer çocuklarınıza olan güveniniz, kaygılarınızdan daha fazla ise, onlara dünyaya açılan dijital pencereyi faydalı, ihtiyaçlarına uygun bir şekilde ve sizin rehberliğinizde kullanması için verebilirsiniz.

Burcu Çapa
Uzman Psikolog

Hürriyet Aile. Uzman Psikolog Burcu Çapa
“ÇOCUĞUNUZ CEP TELEFONU MU İSTİYOR?
Erişim: 15.01.2019 http://www.hurriyetaile.com/cocuk/cocuk-sagligi/cocugunuz-cep-telefonu-mu-istiyor_27573.html

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH