Yanlış Alışkanlıklardan Kurtulabilmek

Yanlış alışkanlıkları ( sağlıksız beslenme, sigara içmek, çok fazla tv izleyip uykusuz kalmak, …..vb.)  bırakabilmek zordur, fakat onlarla yaşamak daha zordur. Doğru adımlar atıldığında, kurtulmak istediğiniz ne tür bir alışkanlık olursa olsun, değiştirebilirsiniz. Kötü alışkanlıkları yerine iyileri koyabilirsiniz.

  • Kendinize 3 haftalık bir süre tanıyın. Değiştirmek istediğiniz bir alışkanlığınızı bırakabilmek için yaklaşık 3 haftalık bir süre gerekir. Başaramayacak gibi hissettiğinizde kendinize bu gerçeği hatırlatın. Sonuca çabucak ulaşmayı ummayın. Bu gerçeği bilmeniz, motivasyonunuzun zayıflamasına engel olacak ve bu süreç içinde olumlu tutum içinde olacaksınız. Sabırlı olun.
  • Alışkanlığınızla ilgili eğilimlerinizi yaşantınızdan çıkartmak için adımlar atın. Örneğin kilo vermek istiyorsanız, öncelikle yağlı gıdaları dolabınızdan yok edin,  sigarayı bırakmak istiyorsanız evinizde sigara bulundurmayın.
  • Alışkanlığınızdan kurtulma nedenlerinizi bir liste halinde yazın. Kendinizi zayıf hissettiğiniz zamanlarda bu listeye bakarak motivasyonunuzu güçlendirebilirsiniz.
  • Alışkanlığınızla ilgili her türlü negatif bilgiyi edinin. Çocukları sigaraya karşı uyarmak için, onlara sigara içen birinin ciğerlerinin  resmini gösterirler. Bilgi güçtür. Kötü alışkanlığınızla ilgili bilgi ve eğitiminiz arttıkça, alışkanlıktan kurtulmak için motivasyonunuz da artacaktır.
  • Kendiniz arada sırada da olsa bırakmak istediğiniz alışkanlığınızla ödüllendirmeyin. Örneğin yanlış beslenmeden kurtulmak isteyen biri, bir hafta sağlıklı beslendikten sonra kendini “yanlış” gıdalarla ödüllendiriyorsa bu çılgınca bir şeydir.
  • Hedefinize katkıda bulunacak bir şeyle kendinizi ödüllendirin. Doğru ödül sistemi sizi hem motive edecek hem de hedefe daha çabuk ulaşmanızı sağlayacak.
  • Bırakmak istediğiniz alışkanlığınızın yerini daha yararlı alışkanlıklarla doldurmaya çalışın. Örneğin sigara içmek yerine su içmek, sabahları daha fazla uyumak yerine koşmak, negatif bir davranış yerine başkalarına yardım etmeyi koyabilirsiniz.
  • Bu süreç içinde, birlikte zaman geçirdiğiniz arkadaşlarınız, akrabalarınız, tanıdıklarınız, size destek yerine köstek oluyorlarsa, sizi anlamıyorlarsa, zaman kaybetmemek için mümkünse onlara daha az zaman ayırın.

Aksine, size destek olacak, sizi motive edecek kişilerle beraber olmaya çalışın. Bu kişiler de aynı alışkanlıktan kurtulmaya çalışıyor olabilir veya daha önce kurtulmuşlarsa sizinle edindikleri bilgi ve tecrübeleri paylaşabilirler.

  • Yanlış alışkanlıktan vazgeçme hedefinizle ilgili kişisel misyonunuzu sade bir cümle halinde yazın ( İki ay içinde 3kilo vereceğim) . Ofisinizde, evinizde her gün görebileceğiniz bir yere asın.
  • Hedefinizle ilgili ne kadar çok kişiye bilgi verebilirseniz o kadar çok destekçiniz olur. Arkadaşlarınıza, ailenize, komşularınıza, çalışanlarınıza…. sizin yanlış bir alışkanlıktan kurtulmak istediğinizi dinleyebilecek herkesle paylaşın. Böylece onlara karşı da kendinizi sorumlu hissedeceksiniz ve onlar da sizin sözünüzde durabilmeniz için size yardım edecekler.
  • Kendi kendinizle bir sözleşme hazırlayın, sözleşmeye hedefinizi, başlangıç gününüzü ve bitiş tarihini yazın, imzalayın ve tarih atın, çerçeveleyin ve her gün görebileceğiniz bir duvara asın. Her gün o sözleşmeyi gördükçe kendinizle yaptığınız kontratı hatırlayacaksınız.
  • Eğer zayıflamaya çalışıyorsanız, egzersizlere ve sağlıklı beslenmeye başlamadan bir fotoğrafınızı çektirin, birkaç hafta sonra tekrar çektirin ve fotoğraflarınızı karşılaştırın. Hedefinize mutlaka ulaşacaksınız. Bu fotoğraf serisi sizin isteğinizi ve enerjinizi hep üst seviyede tutacak.
  • Sizin gibi yanlış alışkanlıklardan kurtulmuş olan kişilerin mücadele hikayelerini dinlediğinizde veya okuduğunuzda sizin de başarabileceğinizi hissedersiniz. Zamanında sizin çarığınızı giymiş olan insanlar gibi sizin de başarı hikayeleri koleksiyonunuz olabilir. Bir dergide ya da gazetede böyle hikayeler gördüğünüzde kesip onu motivasyon hikaye dosyanıza koyun veya arkadaşlarınızdan böyle bir hikaye dinlediğinizde, onu yazın ve gelecek için saklayın.
  • Eğer tüm bunları deneyip yine başarılı olamıyorsanız, yanlış alışkanlığınızın psikolojik veya fizyolojik bir nedeni olup olmadığını uzman bir doktora veya uzman bir psikoloğa danışarak yardım alabilirsiniz.

Hep sevgiyle kalın

Uzman Psikolog Ali Rıza Tanaltay

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH