Blog
Gün arasında tazelenmenin en yeni yolu: Power Nap
Hepimiz zaman zaman gün içinde şekerleme yapma ihtiyacı duyarız. Bu ihtiyaç bazen yemek yedikten sonra rehavet çökünce, bazen çok yoğun bir günün ortasında pilimiz bitince, bazen de stresli bir işin bitiminde rahatladığımız zaman ortaya çıkabilir.
Peki, bu uykunun süresi ne kadar olmalı ve gerçekten gün içindeki kısa süreli uyku (power nap) bize gereken dinçliği sağlayabilir mi?
Bir ilişkiyi sürdürmek ne kadar zor olabilir?
Yeni nesil olarak bir süredir ilişkiler konusunda kendi içimizde çelişkiler yaşıyoruz. Ya ince eleyip sık dokuyarak sonunda kimseyi beğenmeyip yalnız kalıyoruz ya da hiç sabretmeden, karşılaştığımız sorunlara köklü çözümler aramaya çalışmadan daha sistemin başlarındayken ilişkiyi kestirip atıyoruz.
Yok mudur bunun bir ortası? Bir ilişki yürütmek bu kadar karmaşık mı gerçekten?
Bizden önceki nesiller evliliklerini sürdürmek için bazı sorunları görmezden gelerek karşı tarafın kusurlarını kabullenme yoluna gitmişler.
WISC 4 Zeka Testi
WISC-4 Zeka Testi Nedir?
Çocuk ve ergenlerin zihinsel gelişimleri hakkında bilgi sağlayarak ipuçları veren bir test olarak bilinen WISC 4 aynı zamanda bireylerin zihinsel gelişimindeki zayıf ve güçlü yönleri hakkında bilgi sağlayarak bu alanlardaki ihtiyaca yönelik planlama yapılmasına olanak verir. Çocukların ve ergenlerin zihinsel becerilerinin öğrenilmesinden sonra ihtiyaç planlamasının somut bir zeminini oluşturur.
Okul Çocuklarında Dikkat Eksikliği
Çocuklarınızın ödev başına otururken zorluk yaşadığını gördünüz mü? Bazen fazla sakarlık yaptıkları ya da sorumluluklarını sonlandıramadıkları oldu mu? Fazla unutkanlık ve eşyalarını kaybetme gibi durumlar gözlemlediniz mi? Gözlemleriniz sonucunda eğer bu davranışların çocuğunuzda var olduğunu düşünüyorsanız dikkat eksikliğini incelemekte fayda var. Dikkat eksikliğinin okul çağında belirgin bir şekilde ortaya çıktığı biliniyor. Aslında bebeklik yıllarından başlayarak yetişkin yıllarına kadar sürebildiği de gözlemleniyor.
Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırmak
Kitap okumak bilişsel gelişimi desteklemekle birlikte bireylerin yaratıcılığını da geliştiren bir aktivite. Okuma alışkanlığının erken yaşlarda kazanılması çocuklar için uzun dönemde yararlı oluyor. Bilişsel gelişimi ve bellek bağlantılarını güçlendirdiği bilinen kitap okumanın aynı zamanda sosyal gelişimi de etkilediği biliniyor. Bireylerin kendilerini kitap karakterlerinin yerine koyarak ne düşündüklerini ve ne hissettiklerini anlamaya çalışması empati yeteneklerini de güçlendiriyor.
Çocuklarda Kaygı Bozuklukları
Çocukların içinde bulundukları yaş dönemlerine göre farklı korku ve kaygıları olabilir. Örneğin bebeklik döneminde, yüksek ve ani seslerden, hiç tanımadığı bir yerde annesinden ayrılmaktan korkmak ve buna ağlayarak tepki vermek gelişim sürecinin bir parçasıdır. Ancak 8 yaşındaki bir çocuğun annesinden ayrı kalmaktan korkması ve bu yüzden okula gitmek istememesi ise daha farklı bir durumdur.
Okul öncesi dönemde çocuklarda anneden ayrılma korkusu azalmaya başlar,
Psikolojik şiddet nedir: Şiddetin görmezden gelinen yüzü
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) son verilerine göre dünyada ortalama her üç kadından biri fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor ve araştırmalar şiddeti uygulayan tarafın çoğunlukla kişinin partneri olduğunu gösteriyor. Hepimiz her gün haberlerde kadınların öldürüldüğü, tecavüze uğradığı veya darp edildiği görüntüleri izliyoruz, ancak takip edebildiklerimiz şiddetin sadece görünen (!) yüzü. Bir de maruz kaldığımız ama boyutları tam olarak ölçülemeyen,
MOXO Dikkat Testi
Sürekli performans testi olarak karşımıza çıkan Moxo, bireylerin sürekli ve seçici dikkatini ölçüyor. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu ile ilişkili olan bu test aracılığıyla dikkat, zamanlama, hiperaktivite, dürtüsellik alanlarının objektif olarak ölçülmesine olanak sağlanıyor. Online yani bilgisayar ortamında yapılan test aracılığıyla bireye görsel ve işitsel çeldiriciler, dikkat dağıtıcılar, veriliyor. Dikkatin ölçülmesini sağlayan testin 15 dakika içinde uygulandığı biliniyor.
Sınav Kaygısı
Kaygı her insanın yaşadığı ve günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan bir duygudur. Bu duygunun nasıl ortaya çıktığı ve nedenleri bilindiğinde onunla baş edilebilir. Okul çağında öğrencilerde görülen en yaygın kaygı türü sınav kaygısıdır ve bu kaygının altında birçok neden yatabilir:
Başarısız olma
Yeterince çalışmadığı suçluluğu
Süreyi etkin kullanamayacağı ve hiçbir şey anımsamayacağı düşüncesi
Diğer öğrencilere göre kendini değersiz ve başarısız hissetme
Aileyi hayal kırıklığına uğratma,